“Op school had ik al moeite met lezen”

"Natuurlijk is het niet leuk om te zeggen dat je moeite hebt met lezen en schrijven, maar ik schaam me er niet voor.” Jan uit Barneveld is één van de ongeveer zesduizend 'laaggeletterde' volwassen inwoners van de gemeente Barneveld. Hij heeft veel baat bij de hulp van het Taalhuis in Barneveld.

door Dagmar Pasop.  Iedere week komt Jan naar Bibliotheek Barneveld om samen met de andere leden van zijn leesgroepje te lezen en bezig te zijn met taal.

Bijhouden

,,Lezen is eigenlijk nooit mijn ding geweest. Op school had ik er al veel moeite mee'', blikt hij terug. ,,Daarna is het wel een tijdje beter gegaan, mede doordat ik voor mijn werk formulieren moest invullen. Maar toen ik dat een tijdje niet meer hoefde te doen, zakte het weer weg. Vaardigheden bijhouden is voor mij echt heel belangrijk.”

Lezen was niet vanzelfsprekend tijdens Jans jeugd. ,,Mijn ouders lazen eigenlijk ook nooit en ze lieten ons ook niet echt lezen of kennismaken met boeken. Een aantal van mijn broers en zussen heeft ook moeite met lezen en schrijven, maar daar vangt de partner het dan vaak op. Die hebben er op dit moment dan dus minder last van.”

Post lezen

Jan vertelt over een handigheidje dat hij nu gebruikt. ,,Ik vind bijvoorbeeld mijn post best wel lastig om te lezen, maar dat is natuurlijk wel heel belangrijk. Ik heb wel een boekhouder die het voor me leest en in de gaten houdt, maar ik vind het ook prettig om het zelf bij te kunnen houden. Ik zag op TV, bij het programma van Frans Bauer, dat ze daar gebruik maakten van een voorleesapp.” Jan heeft de app inmiddels op zijn telefoon staan. ,,Je maakt dan een foto van de brief en de app leest het aan je voor. Superhandig!”

Geen schaamte

Jan schaamt zich er niet voor dat hij laaggeletterd is: "Een aantal mensen in mijn omgeving weet er wel van, maar lang niet allemaal. Natuurlijk is het niet leuk om te zeggen, maar ik schaam me er niet voor. Ik snap dat veel mensen die ook in deze situatie zitten, die schaamte wel hebben. Juist zo’n leesgroep is heel fijn, omdat je het met elkaar doet. Je weet dat je niet alleen bent en dat is wel een fijne en motiverende gedachte.”

Bekende boeken in makkelijke taal

Ook is hij enthousiast over de leesgroep van het Taalhuis, die samenkomt in de bibliotheek.Tijdens de bijeenkomsten worden boeken in makkelijke taal gelezen. Dat zijn vaak bekende boeken, zoals ‘’t Hooge Nest’ van Roxane van Iperen, die zijn aangepast in een speciale, makkelijkere versie. Nu wordt er gelezen uit ‘Daar waar de rivierkreeften zingen.’ "Ik heb geen voorkeur voor een bepaald onderwerp. Als het boek maar makkelijk te lezen is, dan ben ik al gauw tevreden,” zegt Jan met een glimlach. 

Het lezen in de leesgroep is voor de Barnevelder heel belangrijk. "Ik merk meteen als ik een week niet geweest ben. Dan is alles toch weer een beetje weggezakt en moet ik echt weer meer nadenken, merk ik.”

Naast het lezen van de tekst, komt er ook een stuk tekstbegrip naar voren. "Dan wordt er gevraagd wat je net eigenlijk gelezen hebt. Soms vind ik dat wel lastig. Het lezen van de woorden kost me al zoveel energie, dat ik er niet altijd aan toe kom om te begrijpen wat er nou eigenlijk staat.” 

Jan merkt al veel verbetering sinds hij bij de leesgroep komt. "Eerst kon ik eigenlijk alleen woorden van één lettergreep lezen, nu lees ik soms een halve zin. Het gaat echt veel beter. Dat merk ik ook bij het tekstbegrip. Dat gaat vooral goed bij kortere teksten.”

Jan is niet de echte naam van de persoon die hier zijn ervaringen deelt. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.