Succesvol jaar voor Taalhuis

De activiteiten waarmee de gemeente lezen en digitale vaardigheid wil stimuleren, de zogenoemde basisvaardigheden, werpen hun vruchten af. Dat komt naar voren in een evaluatie over afgelopen jaar en een vooruitblik naar aankomend jaar.

De gemeente bestempelt de inzet vorig jaar als ‘succesvol.’ Dat zit ‘m onder meer in het grotere aantal mensen dat zich gemeld heeft bij het Taalhuis, een lokaal samenwerkingsverband van verschillende organisaties, waaronder de bibliotheek en Welzijn Barneveld. Zij trekken gezamenlijk op in de aanpak van verminderde basisvaardigheden, waaronder leesvaardigheid. 

Tot en met oktober 2024 hebben zich 88 inwoners gemeld, dus over een heel jaar kunnen het er meer zijn. In 2023 ging het om 80 inwoners. De lichting van 2024 worden doorverwezen naar allerlei taalactiviteiten. Denk daarbij aan traject met een taalmaatje of deelname aan het Taalcafé.

Schaamte

Over dat laatste gesproken: vorig jaar is in Voorthuizen een nieuw Taalcafé opgestart. Het initiatief is ontstaan vanuit een activiteit in 2023 en trekt gemiddeld tien deelnemers.

Het lukt de gemeente ook om zogenoemde NT1-ers te bereiken. Dat zijn mensen die Nederlands als moedertaal hebben en toch moeite hebben om het te lezen en of te schrijven. Dat leidt vaak tot schaamte. Maar verschillende van deze mensen doen toch mee met het taalmaatjes-project.

Geld 

Groei van het Taalhuis betekent ook dat er extra geld nodig is, ziet de gemeente. ,,In de afgelopen jaren is de druk door een groter bereik toegenomen. Dit is reden geweest dat de Taalhuizen in de regio Foodvalley in 2024 incidenteel extra geld kregen voor meer uren. Voor 2025 doen we dit opnieuw. Daarnaast betrekken we dit vraagstuk bij de plannen van 2026 en verder.’’ 

De gemeente besteedt niet alleen aandacht aan taalontwikkeling, maar ook aan ontwikkeling van digitale vaardigheden. En ook daar wordt goede voortgang geboekt. Een voorbeeld is een nieuwe, laagdrempelige vorm van aanbieden van digitale vaardigheidscursussen. 

Computercursus

In 2024 heeft het Taalhuis dit in samenwerking met de bibliotheek en Welzijn Barneveld op locatie van Buurthuis Bronveld gedaan. ,,Deze computercursus zat met twaalf deelnemers snel vol en er ontstond snel vraag naar een vervolg. Dit laat zien dat een aanbiedingsvorm dichtbij de inwoner kan helpen om het bereik te vergroten. Daarnaast heeft deze inzet de zichtbaarheid van het Taalhuis onder de doelgroep rechtstreeks vergroot en de relaties in het maatschappelijk veld verstevigd.’’

Dit jaar breidt de gemeente dit type cursus verder uit naar minstens één andere locatie in de gemeente Barneveld, mogelijkerwijs Garderen of Kootwijkerbroek.

Gezondheid

De gemeente probeert het probleem van verminderde basisvaardigheden ook onder de aandacht te brengen bij de eigen ambtenaren. Het idee daarachter: vaak heeft iemand ook op andere terreinen hulp nodig. 

,,Zo hebben we bijvoorbeeld de bewustwording vergroot binnen het gemeentelijke team werk en inkomen. In 2025 willen we deze inzet verder uitbreiden naar een tweede team.’’ Welk, dat is nog niet duidelijk. De gemeente roept hierbij de hulp in van Stichting Lezen en Schrijven. Duidelijk is wel welke thema’s vaak nog meer samenhangen met laaggeletterdheid: gezondheid en ouder-kindrelaties.

Wat die laatstgenoemde stichting betreft: het landelijke expertisecentrum rondom de aanpak van verminderde basisvaardigheden, heeft de gemeente Barneveld gevraagd om mee te doen in een landelijke adviesgroep. Hierin nemen zeven gemeenten deel, waar stichting Lezen en Schrijven input bij ophaalt om naar het rijk te agenderen en om haar eigen ondersteuning naar gemeenten aan te scherpen.

Bron: Barneveldse Krant