Ik wil helpen

Goed kunnen lezen, schrijven en rekenen is belangrijk om mee te doen in onze samenleving. In de gemeente Barneveld zijn ongeveer 5700 inwoners bij wie deze vaardigheden niet voldoende zijn. Een groot deel hiervan heeft Nederlands als moedertaal. Als lees- en rekenvaardigheden beperkt zijn, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Denk aan het niet kunnen lezen van veiligheidsinstructies of van de bijsluiter van medicijnen. Ook komen veel mensen in aanraking met schuldhulpverlening omdat zij de facturen niet begrijpen. Of ze vragen bepaalde toeslagen niet aan waar zij recht op hebben. Ze begrijpen de tekst niet of kunnen hierover hun weg op het internet niet vinden.

Wil jij helpen?

Heb jij gevoel voor taal of rekenen? Als vrijwilliger bij Taalhuis Barneveld begeleidt je cursisten om deze vaardigheden te verbeteren. Dit gebeurt in groepsverband of 1-op-1. Data plan je zelf met de deelnemer(s). 

Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk om de mensen op een prettige en persoonlijke manier verder te helpen. Met taal, rekenen en het gebruiken van de computer. Uiteraard krijg je, voordat je start, eerst een basistraining over hoe je de cursist(en) het beste kunt helpen.

Wat krijg je ervoor terug?

Je krijgt een gratis abonnement, leuke extraatjes, gezellige bijeenkomsten en mooie ervaringen.

Contact

We heten je graag welkom als taalhuisvrijwilliger. Mail ons via info@taalhuisbarneveld.nl of bel naar 06 155 666 25. Wij nemen dan contact met je op!

Voor vrijwilligers en toeleiders bieden we de training herkennen en doorverwijzen aan. Hierbij is aandacht voor het herkennen van laaggeletterdheid. Maar ook hoe je hierover een gesprek start. Meer informatie over deze training en de data? Mail ons via info@taalhuisbarneveld.nl wij nemen contact met je op.

Op dinsdag 29 oktober 2019 ontvingen weer 9 vrijwilligers een certificaat voor de 'Basistraining Taalvrijwilligers' van Stichting Lezen & Schrijven. Mooi resultaat! Gefeliciteerd allemaal! Zij zullen aangemelde personen helpen om beter te lezen, schrijven, rekenen of computeren.

Het taalmaatje Islam Mutwikil Mohamud van taalvrijwilliger Gerard Eijk is uitblinker van het jaar geworden van ROC Nieuwegein.

Islam is een 19-jarige jonge inburgeraar met Soedanese roots. Hij kwam bijna 3 jaar geleden in Nederland aan als alleenstaande minderjarige vluchteling. Hij woonde eerst in de Glind en Kootwijkerbroek. Daarna kwam hij in Barneveld terecht. Hij klopte bij ons aan voor een taalmaatje. We koppelden hem aan Gerard. Het klikte goed tussen hen. Ze zijn nog steeds taalmaatjes.

De taal leren beheersen

Ze lezen de krant. Islam leest songteksten van Nederlandse liedjes en ze kijken naar het jeugdjournaal of een Nederlandse film. Beetje bij beetje krijgt Islam de Nederlandse taal steeds beter onder de knie. Hij voelt zich daardoor steeds meer Nederlander, want de taal beheersen is een onmisbaar onderdeel van het integreren.

Een taalmaatje werkt

En nu is Islam al uitblinker van het jaar geworden van zijn college. En dat in nog geen 3 jaar nadat hij in Nederland kwam. Een fantastische prestatie. Zeker als je bedenkt dat hij nog maar zo kort hier is en het zonder ouders moet redden. Dat taalvrijwilliger Gerard daar een steentje aan heeft bijgedragen is wat ons betreft zeker. Gerard heeft Islam geholpen met zijn studiekeuze, toekomstplannen en stimuleert hem waar nodig. Of zoals Gerard zegt: hij kan hem een aai over zijn bol geven of een schop onder zijn kont, want dat heeft hij soms ook nodig.

Wij wisten het al lang: een taalmaatje werkt. Toch blijft het mooi en bijzonder om dit soort verhalen te horen. Het stimuleert ons om door te gaan met dit mooie project en om zo goed mogelijk te proberen de juiste vrijwilligers aan de juiste deelnemers te koppelen. Dan kunnen we meer succesverhalen delen.

Over het taalmaatjesproject

Wij bieden nieuwkomers in de gemeente Barneveld ‘taalmaatjes’ aan. De meeste deelnemers zijn nieuwkomers die gevlucht zijn uit hun thuisland voor oorlogsgeweld of onderdrukking. Taalmaatjes ondersteunen hen bij het vaardiger worden met de Nederlandse taal. Meestal staat spreekvaardigheid en luistervaardigheid voorop. Het helpt nieuwkomers om naast de inburgeringscursus die zij volgen praktisch te oefenen.

Lees meer over taalmaatjes op de website van Welzijn Barneveld.